Ik heb de kracht van metaforen ontdekt en werk er graag mee tijdens mijn Groeiwerktraject. Laatst begon ik een teamtraject met een teamdiagnose aan de hand van een metafoor. Dat ging zo:
Ik koos allereerst voor een bepaald kader. In dit geval: kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen (naar het kernkwadrantenschema van Daniel Ofman). Maar je kan ook denken aan: hoofd, hart & handen. Of ambities, zorgen & vragen.
Vervolgens vroeg ik het team om te brainstormen over een goede metafoor. Ze kozen voor dieren en vakantie (al hadden ze ook gereedschap, stripfiguren en auto’s overwogen).
De opdracht die ik meegaf was: maak een poster van jezelf met de metafoor dier of vakantie als kader. Combineer dit met de kwaliteiten, valkuilen, allergieën & uitdagingen.
Iedereen ging met papier en stiften aan de slag en presenteerde daarna de poster aan de groep.
Het resultaat was een prachtige vertaling van ieder teamlid op de eigen rol en wat ze inbrengen in het team. De eenvoud van een tentvakantie op een camping was bij de een de kwaliteit; dingen niet te moeilijk maken.
Een ander teamlid had een berggebied met skiliften getekend, waarbij de skiliften symbool staan voor de verbinding in het team, zoals de liften verschillende berggebieden verbinden en bereikbaar maken.
Er kwamen ook mooie diereigenschappen voorbij, zoals de cavia die zich ergens in vastbijt en ‘het schaap met 5 poten’ die veel taken heeft en die eigenzinnig ten uitvoer brengt.
Het faciliteerde een rijk gesprek over de eigenschappen die aanwezig zijn in het team. Maar ook over hoe het team elkaar kan helpen met valkuilen. Welke signalen zijn er dan zichtbaar en wat heeft iemand dan nodig van het team?
Met nieuwsgierigheid en respect stelden ze vragen en kwam reflectie op gang. Ook over de vraag wat er minder aanwezig is in het team en wat dit betekent voor de teamsamenwerking.
Uit deze bespreking werd ook onderstroom bespreekbaar. Patronen die het team heeft waarmee ze iets willen. En hiermee hebben we meteen een mooi teamdoel helder gekregen. Met een metafoor belicht je een teamdiagnose vanuit een ander perspectief. Er komen belangrijke zaken op tafel zonder dat ze het als probleem ervaren. Het creëert een andere energie en nieuwe verbindingen doordat je met andere taal in gesprek gaat.
Zo zijn er eindeloos veel mogelijkheden om met metaforen te werken. Belangrijk is wel dat je een vertaling maakt naar de werkelijkheid waarin het team zich bevindt.
Werk jij weleens met metaforen?