In hoeverre zijn de medewerkers uit je team ‘autonome professionals’? Deze vraag stel ik aan een manager die mij tijdens het intakegesprek voor een teamtraject vertelt dat hij het van belang vindt dat de hulpverleners in zijn organisatie eenduidiger werken.
In zijn teams werken de professionals teveel ‘op eilandjes’. Ze werken volgens hem niet effectief en efficiënt samen, met onvoldoende resultaat als gevolg. Herkenbaar? De manager is wel te spreken over de individuele kwaliteiten van de autonome professionals, maar er is weinig aandacht voor een gezamenlijk perspectief op professionele autonomie. Dit werkt willekeur in de hand, waardoor er ruis ontstaat binnen het team en voor de cliënten die ze bedienen.
Autonomie (of vrijheid) gaat niet zonder gezamenlijke verantwoordelijkheid als je het aan mij vraagt. Welke gezamenlijkheid heeft mijn team om samen de resultaten te behalen? Deze vraag is belangrijk om jezelf te stellen, omdat het de speelruimte van een team duidt. Binnen welke gezamenlijke kaders kan je team bewegen? En welke eenduidigheid is nodig als basis om van daaruit autonoom te kunnen handelen?
Dit vraagt naast heldere kaders vanuit het management om een gedragen visie in je team. Ook is het belangrijk dat jij en je teamleden elkaar hierop bevragen.
Deze wijze van groeien als team en als professionals is waar ik mij elke dag met veel plezier voor inzet. Want professionele autonomie héb je niet zomaar. Dat is hard werken voor- en met elkaar.