Kort voordat ik in beeld kom bij teammanagers uit de zorg met wie ik ga werken, hebben ze vaak nog geen idee dat ze een vraag of probleem hebben. Grote kans dat dit speelt:

Zijn team is geen topteam, maar het behaalt de resultaten goeddeels. De medewerkers uit zijn team worden niet blij van verandering, maar hé, what’s new? “Er speelt altijd wel wat en zolang ik de cijfers op orde heb, maak ik me geen zorgen.”

Hoewel… In de wandelgangen en tijdens individuele gesprekken met medewerkers hoort de manager ook andere geluiden. Gefnuikte ambities, burn-out klachten, zorgelijke signalen over pestgedrag en van mensen die niet harder lopen dan nodig is.

Op individueel niveau heeft de manager hier naar eigen zeggen goed zicht op. Hij coacht en stuurt waar hij dat nodig acht. Hij vindt het alleen verdomd lastig vat krijgen op de teamdynamiek. Daar kom ik graag naast je staan.

“Maar wat dóe je dan met zo’n team?” Is een regelmatig terugkerende vraag die ik krijg.

Naast het versterken van de onderlinge relaties, help ik de manager om zicht en grip te krijgen op de ongewenste patronen die in zijn team zijn ontstaan. Waarom zijn ze er? Met welke functie? Hoe wenselijk zijn die patronen in relatie tot wat het team met elkaar te doen heeft? En hoe veranderen we zo’n ongewenst patroon?

Als je niet gewend bent om met patronen en teamdynamiek te werken, is het ook lastig te weten hoe je dit goed aanpakt. Het kan voelen als iets ongrijpbaars, waardoor je er als teammanager niet zo gemakkelijk aan begint.

En dan is het ook nog de vraag hoe zuiver je de ongewenste patronen als manager kan zien en begeleiden. Je bent namelijk onderdeel van de teamdynamiek en je hebt daarnaast verschillende belangen te behartigen. Om die reden heb je verschillende ‘petten’ op:

  • De leidinggevende pet; je focus ligt op het team verbinden met de organisatie en diens missie en visie.
  • De teammanager pet; je stuurt in deze rol vooral op doelen en resultaten en faciliteert het team daarin.
  • De coach pet; je coacht individueel en op het groepsproces.

In de praktijk kom je aan individueel coachen nog wel toe maar is er vaak te weinig ruimte om ook nog te coachen op de teamdynamiek. Dat is waar ik jou bij help. We weken proces en resultaat los van elkaar, zoomen uit op het grotere geheel en bekijken samen waar ik het beste kan ondersteunen, zodat het team meer wordt dan de som der delen en de bevlogenheid weer volop ruimte krijgt.

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.