De tijd 2021

Strijd in diverse soorten tijd

2021. Een jaar met uiteenlopende gezichten. Het mooie aan 2021 voor mij was het begrip tijd. Er leek ineens op bijna achteloze wijze tijd te zijn voor allerlei dingen, waarvoor ik eerder (in het oude normaal) een ware strijd moest leveren. Met mezelf welteverstaan. Want ging ik nu eindelijk dat vervelende klusje eens doen? Die must-read eens openslaan én uitlezen? Of toch kiezen voor lekker gemakkelijk ‘afschakelen’ met Netflix? Nou, in de praktijk was schákelen vooral het ding. En dat moet (in het nieuwe normaal) in 5 seconden gebeuren:

Leave meeting- laptop dicht- deur ‘werkkamer’ open- deur ‘werkkamer’ dicht- en…. Halloooo rest van het gezin!

Schemeren

Maar ik heb er ook heel veel quality-tijd voor teruggekregen. Geen reistijd meer, ’s ochtends langer lummelen met de kids in bed en tijd voor vertragen in schemertijd. Marjolijn van Heemstra schreef in de Volkskrant van 19 november j.l. over schemertijd. Schemeren is “simpelweg zitten en zien hoe de duisternis opkomt, hoe grenzen vervagen, de dag verwatert.” Prachtig toch? Een waardige manier van afschakelen en even niet bezig zijn met meer, sneller en beter.

Oprechte oordeel loze aandacht

2021 heeft me met de vrijgekomen tijd kortom iets teruggegeven wat we in onze samenleving zo langzamerhand lijken kwijt te raken: oprechte oordeel loze aandacht. Zo vond ik aandacht (voor mezelf) terug in het doen van een Mindfulness cursus. Ik had meer oprechte aandacht voor de mensen met wie ik onder één dak leef. Ik maakte meer dan ooit wandelingen met vrienden en had aandacht voor wat voor mij nou eigenlijk goed, deugdzaam werken en leven is.

Groeiwerk; een groeiend (thuis)bedrijf

Ik besteedde aandacht aan een gebalanceerde basis voor Groeiwerk als groeiend bedrijf. Een balans die ook recht doet aan tijd voor vrienden en familie. Ik werk nog altijd om te leven en niet andersom.

Mijn gezin kan ik trouwens wel net zo goed “Groeiwerk” noemen. Want poeh, wat gaat de ontwikkeling van kleine kinderen toch ongelofelijk hard. Nog harder als je de tijd hebt om het onder je ogen te zien gebeuren. Dat besef dus. Dat het allemaal zo snel gaat en je je dat realiseert. Mooie momenten zijn dat. Ik ben dankbaar.

Het andere gezicht van 2021

2021 was ook het jaar van grote sociaal-maatschappelijke onzekerheid, sociale armoede, ziekte en overbelaste zorgprofessionals. En dat alles in een samenleving die zich van een meer en meer egocentrische en gepolariseerde kant laat zien. Daar maak ik me best wel zorgen over.

Het positieve en gedenkwaardige van 2021

Dus nu we het einde van het jaar naderen gun ik iedereen ergens deze maand een moment van aandachtige tijd. Of prioriteit wellicht. Wat wil jij van 2021 meenemen? Heeft dit jaar je iets gedenkwaardigs gebracht? Bedenk je dan ook eens hoe jij dat idee, die ervaring, dat zaadje of die kwaliteit in 2022 kan blijven voeden, zodat er positieve dingen blijven groeien naast alle ellendige dingen die er ook zullen zijn. Gewoon iets kleins, iets dat deugt. Voor jezelf en daarmee ook voor de ander.

Fijne (schemer)tijd gewenst en het allerbeste voor 2022!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.